Ikuisesti sinun! Zoosk.

by Ulla Maria Hoikkala on 13.6.2011 · 4 comments

in Suomi - Finnish

”Jos ei heilaa helluntaina, ei koko kesänä.”  Vanhan sananlaskun mukaan. Näinköhän se heila löytyy netistä? Minäpä kokeilen.

Muutama vuosi sitten kirjoitin juttua heilastelusta ja sitä varten kirjauduin nettisaiteille hakemaan ”sitä oikeaa”. Dating, Zoosk, Match, Deitti – mahdollisuuksia oli monia. Zoosk.com oli yksi valitsemistani sivustoista, joille kirjauduin. ”Neiti Sinisilmänä” esittäydyin koko verkkomaailmalle toiveineni ja vaatimuksineni.

”Zoosk.com on turvallinen, hauska ja riemastuttava online-deittipalvelu miljoonille sinkuille.” Näin luvattiin heti etusivulla. Lupauksista huolimatta olin varovainen ja paljastin itsestäni – noh, en yhtikäs mitään. Paitsi tyhmyyksissäni en älynnyt ottaa väliaikaista sähköpostiosoitetta vaan kirjauduin työpostilla. Ja jälleen tuli todistettua, että tyhmyydestä sakotetaan.

Ohjelma ”etsi” minulle soveliaita kumppaneja läheltä ja vähän kauempaakin. Harri, Heikki, Matti, Mikko – taisipa joukossa olla Liisakin, vaikka olin ruksannut kohdan ”kiinnostunut miehistä”. Ehkä Liisa oli myös valeasuinen asiakas!?

Soveliaita kumppaneita tarjottiin päivittäin. Noh – sovelias ja sovelias. Samat tyypit pyörivät saitilla viikosta toiseen ja aina silloin tällöin heitä ”tarjottiin” minulle seuralaiseksi. Mikä niissä mahtoi olla vikana, kun eivät kenellekään kelvanneet?

Kahden ja puolen kuukauden ”visiitin” jälkeen sain tarvitsemani kokemuksen ja asianmukaisesti lopetin tilin, sain vahvistuksen lopettamisesta ja vakuutuksen, että tämä päättyi tähän.

Minä kirjoitin jutun, olin tyytyväinen ja unohdin koko jutun.

Kunnes!

Muutama kuukausi sitten aloin saada sähköpostiviestejä Zoosk.com -palvelusta. Minulle tarjottiin sopivia kumppaneita läheltä ja kaukaa – jotkut taisivat olla niitä samoja tyyppejä, jotka olin heivannut jo monta vuotta sitten sopimattomina seuralaisina. Harri, Heikki, Matti, Mikko…

Ikuisesti hänen

Siis minähän olin asianmukaisesti lopettanut tilini ja sain siitä jopa vahvistuksen. Tässä tuli todistettua väittämä ”Kaikki minkä nettiin kirjoittaa, netissä säilyy. Ikuisesti. ”Tyhmyydestä sakotetaan ja minä olen yksi näistä ”sakotetuista”. Täytynee siis vaihtaa sähköpostiosoitetta. Tai firman nimeä.

Kokemus sinänsä oli mielenkiintoinen. Mietin usein, millaisia nämä ihmiset ihan oikeasti ovat. Jos he ovat niin ihania, suloisia, sopivia, herkkiä, taiteellisia, fiksuja ja filmaattisia kuin he viesteissään kertovat, miksi he ovat netissä etsimässä seuraa? Luulisi moisten kultakimpaleiden olevan kuumaa kamaa ihan ”livenä”.

Seuralaispalveluitahan on ollut kautta aikojen tarjolla. Usein näitä palveluita on pidetty moraaliltaan arveluttavina. Kun hakupalveluun laittaa ”seuralaispalvelu”, tuloksena on sivukaupalla seksipalveluja tarjoavia verkkopalveluja. Mutta jo renessanssin aikoina kurtisaanit olivat hovissa haluttuja ”seuralaisia”. Madame de Pompadour ja Kamelianainen lienevät tunnetuimpia kurtisaaneja.

Mitäpä eroa siis on sillä, että etsitään seuraa netistä? Onhan elokuvateollisuus romantisoinut aihetta jo kymmeniä vuosia. Tuhkimotarina on aina uudelleen saanut nykyversion – yksi tunnetuimmista on Pretty Woman, jossa katutyttö rakastui miljonääriin ja loppu oli – tietenkin – onnellinen.

Tirkistelykulttuuri eli tositeeveeohjelmat ovat omiaan kannustamaan etsimään oikotietä onneen. Ikuiset romantikot prinssi-uljas-sadun-ihmemaata tai unelmien prinsessaa deittipalveluista. Kun kuherruskuukausi on ohitse, palataan jälleen palveluun etsimään uutta.

Verkossa kaikki on raadollisempaa. Kuka tahansa voi olla mitä tahansa. Siispä oudolta tuntuu, että edelleen on ihmisiä, jotka levittävät koko intiimin elämänsä verkkopalveluihin, joista ne leviävät hetkessä saavuttamattomiin. Tästä on jauhettu loputtomiin  joka mediassa. Pelottavinta on, että juttu on aina yhtä ajankohtainen.

”Neiti Sinisilmä” ei löytänyt elämänsä prinssiä Zoozk.com -palvelusta. Tosin ei hän siellä vakavalla mielellä ollutkaan etsimässä. Mutta ”Neiti Sinisilmä” on ikuisesti hänen – Zoosk.com’in.

About: Ulla Maria Hoikkala:

Ulla Maria Hoikkala on toiminut viestintäalan yrittäjänä vuodesta 1995. Laaja kansainvälinen kokemus - asunut mm. Yhdysvalloissa useita vuosia. Saanut Yhdysvalloissa Patricia M. Cavin Memorial Award for Excellence in Journalism -tunnustuspalkinnon.


{ 4 comments… read them below or add one }


Fatal error: Cannot assign by reference to overloaded object in /home/toisinsanoen/blog/wp-content/themes/thesis/lib/functions/comments.php on line 302