Haluan perinteitä

by Ulla Maria Hoikkala on 1.5.2012 · 0 comments

in Suomi - Finnish

Katselen vappupäivänä liikenteen humua. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, siniristilippu liehuu parvekkeeni edessä ja tietysti kädessä on lasillinen kuplivaa juhlistamaan tätä työväen juhlapäivää.

Mutta hetkinen…? Eihän ole liikennettä eikä humua! Vain lippu liehuu salossa.

Silmieni edessä soljuvat menneet vaput – vähän kuin jouluklassikko Saiturin joulussa menneet joulut. Mutta nämä vaput ovat onnellisia vappuja. Ehkä…

Jo vanhoissa Suomi-filmeissä ylioppilas oli jotain. Hän kulki lakki päässä kesät talvet kylänraittia vihellellen. Tosin todella vanhoissa filmeissä se ylioppilas taisi aina olla mies. Hmmm…

Maaseutukaupungeissa ja kauppaloissa ihmiset kulkivat  vappupäivänä kaduilla, lapsilla oli vappupallot ja viuhkat. Ylioppilaat ulkoiluttivat vaivalla hankittuja hattujaan ja yllä oli kevätkoltut ja perperit. Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa…

Muistan vappuaaton retonkikoltut ja sandaletot. Kun räntäsateessa ja lumisohjossa vaelsimme kevään juhlan karkeloihin. Vappumarssilla oli satoja ihmisiä liput liehuen ja hiukset hulmuten.

Muistan opiskeluvuosilta Helsingin Ullanlinnanmäen vappukekkerit, jossa aamukankeat ja ryppyiset vappunakit roikkuivat silmillä ylioppilaslakin leukanauhan välissä. Serpentiinejä oli tonneittain kaduilla. Ilmapallot olivat nuokahtaneet nurmikolle.

Niin muuttuu maailma, Eskoseni.

Nyt ei juurikaan valkolakkeja kaduilla näy täällä maaseutukaupungissa. Liput liehuvat salossa, mutta ohitse kulkevat ihmiset ovat pukeutuneet tuulipukuun ja verkkareihin. Päässä keikkuu pipo.

Vappukarkelot ovat nykyään juomajuhlia. Poliisi on kaatanut viemäriin satoja litroja alaikäiseltä takavarikoituja alkoholijuomia. Juotiinhan sitä ennenkin, mutta se oli vähän niinkuin sivuasia. Vai muistanko niin väärin?!

Työväen marssiperinne on kutistunut parinkymmenen ihmisen marssiksi.

Kaikki toiminta on nykyään keskustassa. Asun siis aivan liian kaukana kaikesta – matkaa on jopa 300 metriä!

Kaipaan perinteisiä vappukarkeloita. PIknikkejä nurmikolla. Ilmapallot kädessä kirmaavia lapsia. Vappulauluja. Vappupuheita.

Kaipaanko siis nuoruutta ja … tiedä häntä. Olen vanha käpy.

About: Ulla Maria Hoikkala:

Ulla Maria Hoikkala on toiminut viestintäalan yrittäjänä vuodesta 1995. Laaja kansainvälinen kokemus - asunut mm. Yhdysvalloissa useita vuosia. Saanut Yhdysvalloissa Patricia M. Cavin Memorial Award for Excellence in Journalism -tunnustuspalkinnon.


Previous post:

Next post: