Rötösherrat ja Liisa Kulhia

by Ulla Maria Hoikkala on 16.5.2012 · 1 comment

in Suomi - Finnish

Miten niin tällaista ei ollut ennen?

Rötöstely, riitely ja juonittelu ovat kautta aikojen olleet tuttuja termejä niin politiikassa kuin yritysmaailmassa. Rötösherroja ja -rouvia löytyy valtioiden päämiehistä, poliitikoista ja yritysjohtajista. Näitä esimerkkejä on tylsistymiseen asti.

Jo muinaisten valtakuntien johtajissa oli tunnettuja rötöstelijöitä ja juonittelijoita – Caesar ja Kleopatra muutama mainitakseni. Tosin molemmat joutuivat itsekin juonittelujen kohteeksi.

Vaikka nämä rötöstelijät luulevatkin, että ”tärkeille ihmisille” on luotu omat lakinsa ja rajoitteensa, omaan nilkkaan kalahtaa suuri osa nykyajan rötöstelijöiden tekosista.

Suomalaisia ihastutti ja vihastutti 1970-80 -lukujen vaihteessa Liisa Kulhia, tuo suorapuheinen ja suorasanainen toimittaja, kansalaisaktivisti ja kansanedustaja. Häntä ilkuttiin ja pilkattiin, pelättiin ja vihattiin, kun hän nosti esiin vallanpitäjien ja päättäjien sotkuja niin paikallisella kuin valtakunnallisella tasolla.

Kulhia halusi verorahoilleen kunnon vastinetta ja ennenkaikkea rehellisyyttä. Sitä, jonka sanotaan perivän maan. Niinpä hän tonki poliittisia törkykasoja vapaaehtoisesti.

Metrosta Olkiluotoon

Yksi tunnetuimpia Liisa Kulhian julkisuuteen nostamista skandaaleista liittyi Helsingin metron rakentamiseen ja sen yhteydessä tehtyjen tilausten epäselvyyksiin. Lahjuksia, tilauksia ilman kilpailutusta, tilausten ohjaamista kavereille – hetkinen, olenko kuullut tämän ennenkin?

EU:n mukanaan tuoman kilpailuttamisen piti selkeyttää asioita. No juu, selkeyttihän se. On syntynyt ihan uusi ammattikunta – valittajat. Kun tarjous ei tule kotiin, valitetaan niin kauan että homma joko kuivuu kokoon tai rahat saadaan ilman työtä.

Lahjusepäilyjä on aina ollut niin julkisella puolella kuin yrityksissäkin. Vapaan tiedonvälityksen aikana niistä raportointi on nopeutunut ja asioiden painaminen villaisella on hankaloitunut. Mutta ketkuilijat kulkevat aina askeleen edellä ja paistattavat julkisuuden valokeilassa.

Julkisuudesta elävä hirviö

Rehellisyys on ominaisuus, joka vaan haittaa eteenpäin menoa. Rehellisten ihmisten jälki historiassa on näkymätön – esiin ovat puskeneet ketkut ja kelmit, joita siteerataan lauluissa ja jotka täyttävät museot. Heidän naamansa ovat lehtien etusivuilla ja uutisten otsikoissa.

Entäpä jos perustetaan rehellisten ihmisten museo! Sinne taltioitaisiin kunnon kansalaisten kätten jälkiä ja töitä. Kuinkahan laaja tuosta museosta tulisi?

Asuessani Washington DC:ssä 1980-90 -lukujen vaihteessa, vuoden 1993 ensimmäisen murhan motiivi lähetti jo silloin huolestuttavan viestin – ”Halusin olla vuoden ensimmäinen ja päästä lehden etusivulle”.

Olemme luoneet julkisuudesta elävän hirviön, joka mässäilee skandaaleilla, murhilla ja rikoksilla!

Aika tosin tekee tehtävänsä, nimet ja asiat unohtuvat ja uusia nimiä nousee päivänvaloon. Kuka muistaa enää Valco-skandaalin 1970-luvulla? Entäpä henkilöitä tuon jutun taustalla? Tai kenen mieleen nousee Salora-jutun tapahtumat? Niinpä! Poliittisen muistin sanotaan olevan kolme kuukautta. Kun tuon ajan pääsee yli, taas ovat ovet levällään minne vain.

Suomi on sijoittunut aina korkealle tutkimuksissa, joissa on valittu vähiten korruptoituneita maita. Olemme eläneet suuressa kuplassa valtakunnassa, jossa kaikki on hyvin. Kun tuo kupla on nyt puhkeamassa – tai jo puhjennut – on meidän kaikkien ehkä syytä katsoa peiliin. Jos ylimielisyys on kaatanut suuryhtiöitä ja valtakuntia, miksipa se ei voi kaataa myös Suomea. Tuota pitentä maata, jota rehellisyyden tyyssijaksi tituleerataan.

On turha kätkeytyä tekopyhän viitan taakse ja sanoa, että kyllähän minä mutta nuo muut. Me valitsemme päättäjät, me ostamme lehdet ja näin lähetämme viestin, että myös hyväksymme sen sisällön.

On myös turha valittaa päättäjistä ja asioiden hoitajista, jos ei ole itse vaivautunut vaaliuurnille.

Sitä saa mitä tilaa.

About: Ulla Maria Hoikkala:

Ulla Maria Hoikkala on toiminut viestintäalan yrittäjänä vuodesta 1995. Laaja kansainvälinen kokemus - asunut mm. Yhdysvalloissa useita vuosia. Saanut Yhdysvalloissa Patricia M. Cavin Memorial Award for Excellence in Journalism -tunnustuspalkinnon.


{ 1 trackback }

Vaasa - Vaasalaisia.info
18.3.2013 10:12

{ 0 comments… add one now }

Previous post:

Next post: