Onko taiteen tehtävä provosoida?

by Ulla Maria Hoikkala on 22.5.2012 · 0 comments

in Suomi - Finnish

Taiteen raja on aina ollut häilyvä. Yhden roska on toisen taidetta. Mutta milloin lähestytään hyvän maun rajoja? Voiko taiteessa olla ylilyöntejä? Kuinka paljon rajoja voidaan rikkoa? Nämä kysymykset nousevat aika ajoin esiin.

Suomalaiset ovat kautta aikojen hätkähtäneet taiteen rajojen rikkomista. Milloin on kohuttu kissantappovideosta, milloin taas taiteilijaa on syytetty siveysrikoksesta epäiltynä.

Muutama vuosi sitten taiteen kenttää kohautti taiteilija Johannes Heinosen satiiriset kuvat presidentti Tarja Halosesta. Kohu moninkertaistui, kun Kouvolan taidemuseo päätti peruuttaa jo sovitun näyttelyn.

Osataan sitä muuallakin

Etelä-Afrikassa on noussut valtava kohu valkoihoisen taiteilijan Brett Murrayn maalaamasta muotokuvasta, jossa presidentti Jacob Zuma on kuvattu entisen Neuvostoliiton johtajana Vladimir Iljits Lenininä. Eikä tässä vielä kaikki – kuvassa Zuma on kuvattu sukupuolielimet paljaana!

Onko tämä taidettä? Ainakaan Zuma ei sitä taiteena pidä, sillä hän on haastanut kuvan esille pistäneen gallerian oikeuteen kunnianloukkauksesta. Vireillä on muös oikeusprosessi paikallista lehteä vastaan – lehden nettisivuilla kun on kuva kyseisestä taulusta.

Murrayn maalaamaa kuvaa on sanottu rasistiseksi, provokatiiviseksi, karkeaksi, rumaksi, loukkaavaksi ja kohdetta halveksivaksi.

Taiteilija itse ei ole suostunut kommentoimaan kohua millään lailla. Hän antaa taiteen puhua puolestaan toisin kuin Heinonen, joka aikanaan laajensi omaa julkisuuskuvaansa valtavalla tiedotusrumballa.

Myöskään Suomen presidentin kanslia ei aikoinaan kommentoinut kohua millään lailla.

Mihin siis vetää taiteen rajan? Milloin ylitetään yksityisyyden raja? Ja kuinka julkinen on julkisuuden henkilöiden, poliitikkojen ja vallanpitäjien yksityisyys.

About: Ulla Maria Hoikkala:

Ulla Maria Hoikkala on toiminut viestintäalan yrittäjänä vuodesta 1995. Laaja kansainvälinen kokemus - asunut mm. Yhdysvalloissa useita vuosia. Saanut Yhdysvalloissa Patricia M. Cavin Memorial Award for Excellence in Journalism -tunnustuspalkinnon.


Previous post:

Next post: