Miesten talo

by Ulla Maria Hoikkala on 18.1.2014 · 0 comments

in Suomi - Finnish

roska_iso3
Mäntän kuvataideviikot on vakiinnuttanut asemansa Suomen kesän taidekentässä. Joitakin vuosia sitten kesän kohauttaja oli yhteiskunnasta syrjäytyneiden miesten talo. Se muistutti lähinnä romahtamaisillaan olevaa rojukasaa.
Kun syrjäytyneiden miesten taloa katsoo lähemmin, huomaa taiteilijoiden Tapani Kokko ja Ihana Havo oveluuden. Kulttuuri on kaikkien oikeus, ei vain varakkaiden etuoikeus. Vai olenko tulkinnut teosta väärin?

Piha on kuhmurainen ja kuoppainen, ja katsoja saa varoa nilkkojaan. Ympäristö on näennäisesti sotkuinen, mutta joukosta voi bongata ajankohtaisia trendejä. Pihalla nököttävä puutarhatuolin raato kasvaa vaaleanpunaista apilaa. Tätähän on käytetty taiteessa pitkään. Jopa sisätiloihin on raahattu hetekoita ja istutettu jousien väliin kausikukkia.

Syrjäytyneiden miesten hökkelin seinä näyttää sotkuiselta ja rojuiselta. Kun kutakin kohtaa katsoo tarkemmin, löytää jälleen yllätyksiä. Suurikokoinen kuva naisen rinnoista suo mahdollisuuden syvällisempään analysointiin. Miten miehet suhtautuvat naiseen – onko hän äitihahmo, jonka rinnat valuvat elämän nestettä? Vai onko hän objekti, joka on luotu miehen iloksi ja jota voi kohdella miten haluaa?

Talon edessä oleva kuusi on koristeltu olutpakkauksilla. Seinille on naulattu litistettyjä tölkkejä. 

Talon sisäosa on myös kiinnostava. Vaikka seinät ovat räjähtäneet ja kalusteet parhaat päivänsä nähneitä, sisältäkin voi bongata kannanottoja. ”Olohuoneessa” nököttää patsas. Seinän väliin on työnnetty ajankohtainen Mäntän Taideviikkojen etukuponki, jolla voi tilata Taide-lehden.

Oli talo taidetta tai roskaa, varmaa on kuitenkin se että syrjäytyminen on yhteiskunnalle kallista. Ehkäisevät toimenpiteet ja asioihin puuttuminen ajoissa tulevat pitkässä juoksussa aina edullisemmaksi meille kaikille. Puuttumisen aste ja tyyli ovat jo vaikeammin määriteltävissä.

Ovatko Miesten talon kannanotot tarkoituksellisia vai vahinkoja, sitä en tiedä kysymättä taiteilijoilta. Helppoa on kuitenkin uskoa, että tämäntyyppisissä taloissa asutaan ympäri maailmaa. Ovatko asukkaat syrjäytyneitä vai eivät, se on toinen kysymys.

Teksti ja kuvat: Ulla Maria Hoikkala

About: Ulla Maria Hoikkala:

Ulla Maria Hoikkala on toiminut viestintäalan yrittäjänä vuodesta 1995. Laaja kansainvälinen kokemus - asunut mm. Yhdysvalloissa useita vuosia. Saanut Yhdysvalloissa Patricia M. Cavin Memorial Award for Excellence in Journalism -tunnustuspalkinnon.


Previous post:

Next post: